İBB, Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı cemevini restore ediyor
Haber: OKTAY YILDIRIM Kamera: SADIK KARAKULOĞLU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras grubu, Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Hacılı Köyü’ndeki cemevinin restorasyonu için çalışma başlattı. yaşadı. Hacılar Köyü’ndeki çalışmaları yerinde inceleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tarihsel olarak unutulan, belki de saklanan bir hazineyi yeniden ayağa kaldıracağız. Sadece bu köye değil, bu köye bir değeri olacak. ülke.”
İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile dün geldiği Tunceli’nin ilçelerine yaptığı ziyaretlere devam etti. Nazimiye ilçesindeki Düzgün Baba Türbesi ve Cemevi’ni ziyaret eden İmamoğlu ve beraberindekiler, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. İmamoğlu çifti, vatandaşların ikram ettiği lokmaları paylaştı.
Tunceli CHP İl Başkanı Hıdır Mercan, “Sayın Cumhurbaşkanımız adına sizleri burada ağırladık. Sayın Cumhurbaşkanımız adına dilsiz gibi görünen ama içi çok dolu olan bir bağlamayı, misafirperverlik anlayışıyla takdim etmek istiyorum” dedi. İmamoğlu bağlamayı 3 kez öpüp başına koyarak aldı.
İmamoğlu’nun Tunceli gezisindeki son durağı Pülümür ilçesi oldu. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras, Alevi inancının en önemli isimlerinden Pir Sultan Abdal’ın şehit olduğu 2 ocaktan biri olan Tunceli Pülümür Hacılı Köyü’ndeki cemevinin restore edilmesi için başlattığı çalışmaları inceledi. aslına uygun olarak yaşamıştır. Köy halkının büyük ilgiyle karşıladığı İmamoğlu’na, Pir Sultan Abdal Ocağı’nın restorasyonu hakkında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’tan bilgi verildi.
İBB GENEL SEKRETER YARDIMCISI POLAT’TAN OCAK AYI HAKKINDA BİLGİ ALDI
Polat, “Pir Sultan’ın yaşadığı iki ocaktan biri burası. Bunlardan biri ana merkez olan Banaz’daki yapı. Şimdi o da tescillendi. Bizim ilgilendiğimiz süreçte buradaki yapı şimdi kültür varlığı olarak tescillendi. 2 yıl önce İBB mirası olarak burada uzun süre kaldık ve detaylı bir çalışma yaptıktan sonra belgeleme yaptık.Geçenlerde ekipler gelip şantiyeye başladı.Buradaki çalışmalar 2009 yılı sonu itibari ile sonuç verecektir. inşaat faaliyeti rahatlık getirecektir.Ancak her şeyden önce burada çok çok özel bir Alevi vardır.Çok özel bir ocak meskenini korumak ve gerçek bir onarım anlayışı ve kötü örnekler gösterecek bir emsal teşkil etmek çok önemlidir. Diğer şehirler” dedi.
Polat’ın brifing vermesinin ardından 17’nci yüzyılda Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı ocakta incelemelerde bulunan İmamoğlu, cemevinde dedesinin okuduğu ezan sonrası dağıtılan çörekler ve Muharrem ayı için pişirilen aşureleri paylaştı.
“DOSTLARIM TARİHİ BİR HAZİNEYİ ORTAYA ÇIKARDI”
Burada kısa bir konuşma yapan İmamoğlu şunları söyledi:
“Arkadaşlarım tarihi bir hazineyi gün yüzüne çıkarıyorlar. Anladığım kadarıyla burada çok çarpıcı sonuçlara ulaşacağız ve inşallah yüzyıllardır burada olan bu ibadethaneyi gün yüzüne çıkaracağız, inşallah. Gizli kalmış bir hazineyi tekrar gün yüzüne çıkaracağız. yani anlıyorum ki sadece bu köy değerli olmayacak, bu vatanın bir bedeli olacak.İşte bu yüzden hem bu köyde olmaktan hem de bu köyün insanı olmaktan gurur duyuyorsunuz.Biz de elbette ki gurur duyacağız. Bu köye de hizmet et.”
İHRACATTAN DÖNDÜ, HACILI KÖYÜNE YERLEŞTİRİLDİ
1495 veya 1499 yıllarında Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz Köyü’nde doğduğu tahmin edilen Pir Sultan Abdal, sonraki yıllarda öğrencisi olan Hızır Paşa tarafından sürgüne gönderildi. Erdebil’e giden Pir’e topraklarına dönmesi tavsiye edilir. Pir Sultan Abdal Tunceli’ye gelir, Pülümür’ün Hacılı köyünde kendine bir yuva kurar, evlenir ve çocukları olur. Pir Sultan Abdal’ın Pülümür ilçesine bağlı Hacılı Köyü’ndeki 17. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen konutu, çeşitli yangın ve depremlere rağmen ayakta kalmayı başarıyor. Zamanla yıpranan yapı, İBB Miras tarafından Türkiye’deki inanç ve kültür yaşamına kazandırılacak.