James Webb Bilinen Her Şeyi Unutacak Galaksileri Keşfediyor
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insanlığın uzay çalışmaları da ivme kazanmıştır. Geçen ay, James Webb Uzay Teleskobu ilk kez fırlatıldı. Güneş Sistemi dışındaki bir gezegeni keşfetmekaraştırmacı iseler evrendeki tüm elementlerin ne kadar yer kapladığını hesapladı.
Bugün James Webb Uzay Teleskobu’nun 6 yeni galaksinin fotoğrafını çektiği açıklandı. Ancak bu galaksiler, gökbilimcilerin umduğundan çok farklı bir durumda gözlemlendi.
Evrenin en eski zamanlarından 6 yetişkin gökada keşfedildi
James Webb tarafından fotoğraflanan bu 6 gökada yaklaşık olarak 13,5 milyar ışıkyılı uzaklıkta . Yani gördüğünüz bu fotoğrafların evren tarafından yaratıldığı iddia ediliyor. Big Bang patlamasından yaklaşık 600 milyon yıl sonra bize gösteriyor. Olağan durum buyken, gökbilimciler artık yeni galaksiler oluşturmaya başlayan toz kümelerini görmeyi umuyorlardı. Ancak yapılan araştırmalara ve elde edilen verilere göre bu galaksiler çoktan olgunlaşmış ve sözde “yetişkin galaksi” olarak adlandırılan ve şu anda Samanyolu Galaksisinin bulunduğu yer. son aşamasına geldi.
Konuyla ilgili açıklama yapan astrofizikçi Joel Leja, ” Bu fotoğraflar, bu galaksilere ilk bakışımızdır, bu nedenle, gördüklerimiz hakkında açık fikirli olmak değerlidir. Bilgiler bunların olası galaksiler olduğunu gösterse de, bu nesnelerden birkaçının gizli süper kütleli karadelikler olabileceğini düşünüyorum. Ne olursa olsun, Keşfettiğimiz kütle ölçüsü, evrenimizin bu döneminde yıldızlarda bilinen kütlenin önceden düşündüğümüzden 100 kat daha büyük olduğu anlamına geliyor. . Bu çok şaşırtıcı bir değişiklik.” sözlerini kullandı.
Leja ve diğer astrofizikçilere göre, evrenin milyarlarca yıl önceki durumu bugün tahmin edilenden çok farklı olabilir. Tabii bu tez açıklığa kavuşturulması gereken birçok soruyu gündeme getiriyor.